regler for udlejning af hus

Hvad er reglerne for udlejning af hus

Regler for udlejning af hus er nødvendige at kende i forbindelse med udlejning. Som udgangspunkt gælder Lejeloven, men det vil ofte være Boligreguleringsloven, der efterspørges af lejer. Hvad enten Lejeloven eller Boligreguleringsloven anvendes, kan du som udlejer tilpasse lejekontrakten inden for den gældende lov. Hjemmesiden Rentola.dk, har gjort det nemt for dig som lejer eller udlejer.

Tidsbegrænset lejeperiode

Et vigtigt spørgsmål er, om du kun ønsker at udleje boligen for et begrænset tidsrum, eller om du gerne ser lejeren blive boende så længe som muligt. Det sidste er det bedste, fordi det er vanskeligt at opsige en lejer, der betaler huslejen og i øvrigt opfylder betingelserne i lejekontrakten. Selvom lejekontrakten gælder måske for en periode på 2 år, kan det være svært at slippe af med lejeren, hvis han ønsker at blive boende.

Udlejning af hus og anden beboelse

Et andet vigtigt punkt er den udlejede boligs størrelse. Hvis det drejer sig om en ‘småejendom’, gælder andre regler, end hvis det er en ‘større ejendom’:

  1. Småejendom:
    Énfamilieshuse, huse med færre end 6 beboelseslejemål, ejerlejligheder – maksimalt 6 udlejede beboelseslejemål
  2. Større ejendom:
    Ejendomme med flere end 6 beboelseslejemål, ejerlejligheder udlejet i større antal end 6 beboelseslejemål

Altså: Er du indehaver af et enkelt hus, du gerne vil leje ud, gælder der bestemte regler. Har du derimod flere ejendomme til udlejning, eller større ejendomme med flere boliger til udlejning, gælder andre regler.

Huslejens størrelse

En tredje vigtig sag er spørgsmålet om husleje. Der gælder forskellige regler for lejens niveau alt efter boligens alder, skillelinjen går ved, om boligen er fra før/efter 1. jan. 1992. Måske lidt overraskende har du mulighed for at tage en højere leje for en bolig fra før 1. jan. 1992, end for en nyere bolig. Er boligen fra før 1. jan. 1992, kan du i princippet tage den husleje, du kan få lejeren til at acceptere. Er boligen nyere, kan lejer få Huslejenævnet til at vurdere, om lejen er rimelig i forhold til beliggenhed, stand og størrelse.

Regler for udlejning af hus i forhold til SKAT

For det fjerde skal du være opmærksom på det skattemæssige i forbindelse med den lejeindtægt, du får. Du bør forhøre dig hos SKAT for at få yderligere oplysninger. I det hele taget vil det givetvis kunne svare sig for dig at få en advokat og/eller en revisor til at hjælpe med udformning af lejekontrakt og udfyldelse af selvangivelse. I hvert fald første gang du udlejer dit hus. Regler for udlejning af hus er ganske kringlede.

letfinans

Seneste nyt

Relevante hjemmesider

Tjek hvilke bredbåndsudbydere som leverer det hurtigste bredbånd til dit nye hus. Du kan også vælge at bruge dit eksisterende mobilabonnement med fri data, og bruge det som din trådløse løsning.

Få din mad leveret til døren, se hvilke måltidskasser du kan få leveret til dit nybyggede sommerhus.

Arbejder du med køb eller salg af værdipapirer, skal man fra januar 2018 have en LEI-kode, som muliggøre at identificere parterne ved en transaktion.

Skal du på ferie i udlandet, så hold dig opdateret med live valutakurser på valutaomregner.dk – opdateret dag for dag.