Typehuse – Hvilken type skal du vælge?

Har du besluttet dig for at bygge nyt hus, så står du overfor endnu en række store og vigtige beslutninger. For hvilken type hus skal du bygge? Hvilken løsning er mest prisvenlig, praktisk og bæredygtig? Og hvordan får du bygget lige netop det hus, som du og din familie drømmer om? Først og fremmest skal du naturligvis tage beslutningen om, hvorvidt du vil have et arkitekttegnet hus, eller et af de standardiserede typehuse. Typehuse er siden 1960’erne blevet en populær løsning i Danmark — de er prisvenlige og hurtige at opføre. Men begge muligheder har naturligvis deres fordele og ulemper. Læs med her, hvis du vil lære mere om typehuse, så du senere kan tage en kvalificeret og velinformeret beslutning om din nye bolig.

Hvad er et typehus?

Måske har du aldrig før hørt betegnelsen typehus, men du har helt sikkert hørt et af typehusets andre navne: parcelhus. Et typehus er nemlig en bolig, der er designet—og oprindeligt arkitekttegnet— med det formål at skulle masseopføres. Alle parcelhuse er dog ikke nødvendigvis typehuse, selvom dette ofte er tilfældet. Typehusene, som vi kender dem i dag, vandt frem i 1960’ernes Danmark. Dette var en periode med stor økonomisk vækst og politisk stabilitet, hvor mange danskere fik råd til at købe egen bolig. For hurtigt at kunne tilfredsstille den eksplosive efterspørgsel, blev typehusene opfundet — hermed kunne nye boliger opføres hurtigt, billigt og i stor stil. Siden har typehusene bevaret deres popularitet som en sikker og velkendt løsning for nye husejere, der ikke vil tage nogen form for risici med deres penge.

Hvordan ser typehuse ud?

Typehuse har ofte det fællestræk, at de er designet i ét plan, eller etage. Selvom der selvfølgelig kan være undtagelser til reglen, skal du altså forestille dig et klassisk ét-plans parcelhus i mursten, med det klassiske skrå tag i tegl. Disse klassiske typehuse fra 1960’erne og 70’erne forbindes især med forstæderne, men er altså at finde over hele landet. Siden er en yngre og mere moderne version af typehusene dog kommet til. Disse er ofte tegnet af kendte arkitekter, i et mere moderne og opdateret design. I nogle tilfælde er disse endda ikke masseproduceret i helt samme skala som de klassiske typehuse, der blev opført i titusindvis landet over.

Fordele ved typehuse

Den helt afgørende fordel ved typehuse, som har cementeret disse boligers popularitet igennem mange årtier, er helt klar: de er ganske enkelt billigere. Fordi firmaet bag huset kan benytte de samme, standardiserede planer for opførelsen af mange huse, kan hele opførelsen gøres billigere, end tilfældet oftest er med et specialtegnet hus, der skræddersyes den enkelte familie.

Et hurtigt og sikkert valg

Endnu en grund til typehusets popularitet skal findes i den korte tidshorisont fra køb af typehuset til dets endelige opførsel. Byggetilladelsen kan nemlig opnåes langt hurtigere, da producenten allerede har tegninger og beregninger liggende klar. Desuden har producenten ofte solid erfaring med at opføre netop dette hus, hvilket naturligvis har en række fordele. Herudover er et typehus et sikkert og ufarligt valg på flere andre områder. Designet er allerede gennemtestet, og du kan måske endda få mulighed for at besøge et eksisterende typehus af samme type, som du overvejer. Man løber altså få risici med et typehus, da der er tale om en standardiseret løsning, som falder i de flestes smag. Typehusene ser desuden diskrete og upåfaldende ud.

Fem fordele ved typehuse

  1. Billigere end et skræddersyet, specialtegnet hus
  2. Hurtigere at opføre
  3. Du kan besigtige, og måske endda besøge, eksisterende typehuse, inden du træffer en endelig beslutning
  4. Designet er sikkert og ufarligt: Gennemtestet i måske flere årtier
  5. Ét og samme firma står for husets opførsel fra start til slut hvilket kan gøre processen nem og overskuelig

Ulemper ved typehuse

Modsat det specialtegnede hus, har et typehus den klare ulempe, at du som boligejer ikke vil kunne sætte dit individuelle præg på din nye bolig. Naturligvis er der en række valgmuligheder inden for typehuse af forskellig art, men de vil aldrig kunne skræddersyes til den enkelte person eller familie. Dette har både praktiske og æstetiske konsekvenser.

Praktiske og æstetiske konsekvenser ved standardisering

Vigtigst af alt, kan typehuset kun i ringe grad skræddersyes til den grund, som du måske netop har købt. Måske har grunden udsigt til en smuk sø på sin sydlige side, men en kedelig hovedvej på den nordlige—og typehusets panoramavindue vender netop mod nord. Derfor kan valget om at opføre et typehus naturligvis ende med at være en ærgerlig besparelse, hvis du endelig har fundet netop den grund, du længe havde drømt om. På samme måde kan de standardiserede typehuse vise sig at være mindre bæredygtige, idet solens gang på grunden—og den potentielle, naturlige opvarmning af huset— heller ikke er et hensyn, der tages i opførelsen af et typehus. Ligeledes opføres typehusene ofte i prisvenlige, standardiserede materialer, der ikke nødvendigvis er bæredygtige. I forhold til det æstetiske udtryk, må du eventuelt tage til takke med det forholdsvis anonyme udtryk, som kendetegner mange typehuse.

Fem ulemper ved typehuse

  1. Kan ikke skræddersyes
  2. Er ofte mindre bæredygtige da solens varme—samt byggematerialernes beskaffenhed—ofte ikke tages med i betragtning
  3. Grundens udsigt, samt øvrige fordele og ulemper, tages ikke med i betragtning
  4. Du vil ikke modtage objektiv, uvildig rådgivning, da sælger selv er fra firmaet, der producerer typehusene
  5. Du kan ikke sætte eget præg på det æstetiske udtryk, som ofte er forholdsvis anonymt

 

letfinans

Seneste nyt

Relevante hjemmesider

Tjek hvilke bredbåndsudbydere som leverer det hurtigste bredbånd til dit nye hus. Du kan også vælge at bruge dit eksisterende mobilabonnement med fri data, og bruge det som din trådløse løsning.

Få din mad leveret til døren, se hvilke måltidskasser du kan få leveret til dit nybyggede sommerhus.

Arbejder du med køb eller salg af værdipapirer, skal man fra januar 2018 have en LEI-kode, som muliggøre at identificere parterne ved en transaktion.

Skal du på ferie i udlandet, så hold dig opdateret med live valutakurser på valutaomregner.dk – opdateret dag for dag.